Prunele – fructul cu cele mai multe beneficii pentru sanatate

Prunele – fructul cu cele mai multe beneficii pentru sanatate

Prunele aparțin genului de plante Prunus și sunt rude cu piersica, nectarina și migdalele.
De-a lungul timpului fructele proaspăte și versiunea uscata a plantei cunoscute științific ca Prunus domestica au făcut obiectul unor cercetări repetate în domeniul sănătății pentru conținutul lor ridicat de fitonutrienți unici numiți acid neochlorogenic și clorogenic.
Aceste substanțe găsite în prune sunt clasificate ca fenoli, iar funcția lor ca antioxidanți a fost atestata in cadrul mai multor cercetari. Aceste substanțe care împiedică deteriorarea sunt deosebit de eficiente în neutralizarea unui radical de oxigen deosebit de periculos, denumit radical de anion superoxid, și s-a dovedit, de asemenea, că ajută la prevenirea deteriorării pe bază de oxigen a grăsimilor.

Prunele - fructul cu cele mai multe beneficii pentru sanatate

Abilitatea prunelor de a crește absorbția fierului în organism a fost, de asemenea documentată în diverse studii stiintifice. Această capacitate a prunelor de absorbtie a fierulului poate fi legată de vitamina C a acestui fruct.
În plus față de asistarea cu absorbția de fier, vitamina C este necesară în organism pentru a face țesuturi sănătoase și este, de asemenea, necesară pentru un sistem imunitar puternic.

Prunele - bogate in vitamina C

Obținerea unei vitamine C în plus în timpul sezonului rece și al gripei este o idee bună și poate fi utilă și pentru persoanele care suferă de infecții urechiere recurente.
Vitamina C ajută de asemenea la protejarea colesterolului de oxidarea radicalilor liberi.
Deoarece colesterolul oxidat este cel care se acumulează în artere și cauzează deteriorarea vaselor de sânge, unele vitamine C suplimentare pot fi utile persoanelor care suferă de ateroscleroză sau de boli cardiace diabetice. In plus, vitamina C poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care altfel pot contribui la dezvoltarea sau progresia unor afectiuni cum ar fi astmul, cancerul de colon, osteoartrita si artrita reumatoida, astfel incat vitamina C sa poata ajuta pe cei care sunt expusi riscului sau suferind de acestea condiţii. Datorita multitudinii de beneficii pentru sanatatea vitaminei C, nu este surprinzator faptul ca cercetarile au aratat ca consumul de legume si fructe bogate in acest nutrient este asociat cu un risc redus de deces din toate cauzele, inclusiv boli de inima, accident vascular cerebral si cancer.

Prune în ciocolata - un izvor de aroma si sanatate.

Cu siguranta consumul de prune aduce un aport mare de nutrienti si vitamine. In sezonul acestora ele sunt cele mai indicate spre consum. Totusi pentru iubitorii de prune si pe timpul iernii exista solutii. Despre asta în articolul următor. Pe curând.

No Comments Yet.

Leave a comment